
Ja, in de meeste gevallen is een management fee belast met btw. Een management fee is een vergoeding voor managementdiensten en valt doorgaans onder het btw-tarief van 21%.
De grote uitzondering op deze hoofdregel is de fiscale eenheid voor de btw: Wanneer de management fee wordt gefactureerd binnen een fiscale eenheid voor de btw, hoeft er geen btw in rekening te worden gebracht. Die fiscale eenheid voor de btw hoeft niet apart aangevraagd te worden, maar dat kan wel.
De management fee en de fiscale eenheid zijn de ‘leading persons’ van dit artikel: enjoy! Vragen? Hier kun je ons vinden.
Inhoud
De basis: wanneer is er sprake van een management fee?
Een management fee is in essentie een vergoeding die een holding bv of moedermaatschappij rekent aan een dochteronderneming of verbonden vennootschap voor managementdiensten. Hierbij moet worden gedacht aan:
- Bestuur en directievoering,
- Financieel management of,
- Human resources.
De basis is dat deze diensten belast zijn met btw. De btw-verplichting hangt echter af van de wijze waarop deze diensten worden geleverd én van de juridische en organisatorische structuur van de betrokken partijen.
Wanneer hoef je geen btw te rekenen (en heb je geen recht op aftrek)?
Hoofdzakelijk zijn er drie categorieën wanneer geen btw hoeft te worden gerekend:
- De management fee wordt berekend binnen een fiscale eenheid voor de btw.
- De activiteiten geen ‘economische activiteiten’ zijn volgens de Belastingdienst.
- De diensten onder een btw-vrijstelling vallen (zoals zorg of onderwijs).
Onderdeel 3, de btw-vrijstelling zal slechts zelden van toepassing zijn aangezien de aard van managementdiensten wél btw-belaste diensten zijn.
Voor de bespreking van de situaties waar geen btw hoeft te worden gerekend, moet gezegd worden dat veel ondernemers juist btw willen rekenen. Immers, zonder btw-belaste prestaties kun je deze ook niet in aftrek brengen.
Managementdiensten als economische activiteiten
Een holdingvennootschap mag enkel alleen btw aftrekken als ze zelf btw-belaste economische activiteiten uitvoert. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze tegen betaling diensten levert aan haar dochterondernemingen, zoals juridisch advies, management of HR-ondersteuning. In de praktijk wordt dit vaak geregeld via een managementovereenkomst, waarbij de holding een vergoeding (managementfee) ontvangt.
Niet alleen de managementvergoeding geldt als economische activiteit, ook het rekenen van rente over leningen aan dochterbedrijven geldt als economische activiteit. Cruciaal is dat er een vergoeding tegenover de dienst staat. Zonder betaling is er geen economische activiteit, en dus geen recht op btw-aftrek.
Dit gegeven blijkt ook uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Als de holding zich bemoeit met de dochter zonder daarvoor betaald te worden, mag ze de btw op gemaakte kosten niet aftrekken.
De key take-away hier is dat zonder een managementvergoeding, geen ‘economische activiteit’ voor de btw wordt verricht.
De fiscale eenheid voor de btw
Een fiscale eenheid is – kortgezegd - een regeling waarbij meerdere nauw verbonden bedrijven als één btw-ondernemer worden beschouwd. Hierdoor hoeven zij onderling geen btw te rekenen over transacties. Dit kan administratieve voordelen en liquiditeitsvoordelen opleveren. De fiscale eenheid in de btw is niet te verwarren met de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting!
Voorwaarden voor een fiscale eenheid btw
Btw-ondernemers in Nederland die financieel, organisatorisch én economisch verweven zijn, kunnen als één btw-ondernemer worden aangemerkt. Door het worden aangemerkt als fiscale eenheid worden alle ondernemers hoofdelijk aansprakelijk voor de omzetbelasting die verschuldigd is door de andere ondernemers in de fiscale eenheid. Een fiscale eenheid ontstaat van rechtswege zodra aan alle voorwaarden is voldaan. Formele vaststelling kan op initiatief van de belastingplichtige of de inspecteur plaatsvinden door bijvoorbeeld een beschikking aan te vragen bij de belastingdienst.
Drie verwevenheden
Er wordt hierboven gesproken over de drie verwevenheden. In essentie gaat het om de vraag: werken ondernemers voldoende als groep samen om als fiscale eenheid te worden aangemerkt? Hiertoe zijn drie eisen gesteld:
- Financiële verwevenheid: Eén partij heeft meer dan 50% van de aandelen in het resultaat van de andere. Minder dan 50% is onvoldoende volgens de Hoge Raad (in 2003).
- Organisatorische verwevenheid: De verschillende ondernemingen staan onder een ‘als eenheid’ functionerende leiding.
- Economische verwevenheid: Ondernemers richten zich op dezelfde klantenkring of verrichten complementaire diensten. 'In hoofdzaak' betekent meestal meer dan 50% maar er zijn voorbeelden in de jurisprudentie dat minder ook volstaat.
Gevolgen en aandachtspunten bij fiscale eenheid
Wanneer een fiscale eenheid in de btw kan worden geconcludeerd moet aan de volgende punten zeker worden gedacht:
- Btw-heffing vervalt intern: Prestaties tussen onderdelen van een fiscale eenheid zijn niet belast. Dit kan interne transacties versimpelen en niet-aftrekbare btw voorkomen bij entiteiten in de groep.
- Eigen btw-nummer: De fiscale eenheid krijgt een eigen btw-nummer. Onderdelen kunnen met hun eigen ‘subnummers’ eigen btw-aangiftes doen.
- E-Herkenning verplicht: Sinds 2022 is aparte E-Herkenning vereist voor de fiscale eenheid.
- Hoofdelijke aansprakelijkheid: Alle onderdelen zijn aansprakelijk voor btw-schulden van de fiscale eenheid.
- Geen terugwerkende kracht: Een beschikking fiscale eenheid werkt niet met terugwerkende kracht.
- Fiscale eenheid is territoriaal begrensd: Fiscale eenheden gelden alleen binnen Nederland.
Hulp nodig bij btw op management fees?
Twijfel je of je btw moet rekenen of of je in aanmerking komt voor een fiscale eenheid? Onze fiscalisten helpen je graag verder!
Gebruikte documentatie
- https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=187021&doclang=NL
- Artikel 7 Wet op de omzetbelasting 1968
- Artikel 43 Invorderingswet 1990
- https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2003:AF4532
- https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:1989:ZC3993
Richard Bierlaagh
Richard is al meer dan 10 jaar actief in de fiscale wereld. Met ervaring bij Big Four kantoren en actief als auteur.
Vrijblijvend Adviesgesprek
Meer weten over dit onderwerp? Boek een gratis consult met een van onze specialisten.